Avlödning

Använd ikonerna till höger för att växla mellan kategoriöversikt och filtrerad visning.

Rework-lödning av elektronik

Inbyggd löduppsugning sparar plats på bordet

Att precist löda av defekta komponenter och därefter löda på nya komponenter på samma plats på kretskortet kallas i allmänhet för "rework". Processer och förfaranden inom rework kan variera beroende på komponentstorlek och -typ. För trådade komponenter finns andra föraranden än för SMD-komponenter eller BGA ("boll/kul-matris"). Säkra, upprepningsbara resultat uppnås när angivna normer (JEDEC / IPC) upprätthålls.

Processteg inom reparationslödning

I det stora hela sker rework-lödning enligt följande processteg.

1. Avlödning:
Den defekta komponenten lödas av utan att intilliggande komponenter skadas. Tänk på följande: verktygsutformning, värmetillförsel.

2. Avlägsna lödrester:
Alla lödrester som finns kvar på kretskortet måste avlägsnas helt och hållet. Använd i detta syfte avlödningsfläta eller ett löduppsugningsmunstycke med konstant vakuum. Intilliggande komponenter får ej utsättas för fara, vilket kräver stor skicklighet i samband med tätt bestyckade kretskort.

3. Dispensering:
Applicera ny lod på förberedda kontaktytor. Lödpasta är att föredra, eftersom den är så lätt att dosera.

4. Placering:
Den nya komponenten placeras på kretskortet med hjälp av lämpligt verktyg. Lämpliga verktyg är i synnerhet ESD-säkra pincetter.

6. Reflow:
Den nya komponenten löds fast med en noga inställd värmetillförsel. I samband med detta måste komponenten hållas fast med pincetten.

Rework-station Weller WXD 2-sats

2-kanalers lödnings- och avlödningsstation med avlödningskolvar WXDP 120 och lödkolvar WXP 120. Kompatibel med intelligenta WX-system. Effekt: 2 x 120 W. Tryckluft krävs för uppsugningssystemet.

Infraröd SMD Rework-station

Stationen består av en underuppvärmning på 650 watt för föruppvärmning, och en ytterligare 150-watts infraröd uppvärmningsenhet. Med denna anläggning kan du löda en- och dubbelsidiga kretskort. Systemet lämpar sig särskilt väl för SMD och för BGA.

Rework-station Weller WXR 3030-set

All-in-One 420 W-system med 3 kanaler: WXHAP 200-lödningsapparat med hetluft plus WXDP 120-avlödningskolvar plus WXP 65-lödkolvar. Försörjningsenheten innehåller en kompressor som genererar tryckluft och vakuum för apparaterna. Automatisk verktygsidentifiering och strömhantering i enlighet med WX-standarden.

Rework-station Metcal MFR-1351

Metcal-lödningsapparater har en unik, slitagefri temperaturstabilitet. MFR-1351-satsen innehåller de ytterst fina lödkolvarna MFR-H1-SC och en avlödningskolv. Vakuumpumpen finns integrerad i basenheten.

Varmluft, lödkolvar, infrarött – vilket förfarande är bäst?

Alla förfaranden har sina styrkor och svagheter. För SMD-kretskort rekommenderas helt klart varmluftlödning. För trådade komponenter är ofta en lödkolv bäst eftersom denna kan punktrikta mer värme. Infraröd reflow-lödning är en beprövad metod inom serietillverkning men ännu inte etablerat inom rework.


Tillbehör